- Tehtävä löytyi ja tässä tulkintaani tapauksesta! Tehtävässä 1A annetut suhteellisen abstraktit käsitteet ”taide”, ”luova ilmaisu” ja ”taiteellinen ammatti” eivät määrittele täsmällisesti minkälaisesta taiteesta , ilmaisusta tai ammatista on kyse. Kuitenkin, oli kyse mistä taiteen muodosta tahansa, voi olettaa, että tämän taiteenharrastuksen tuloksena syntyy tuotoksia, joita voi kutsua teoksiksi. Siksi voinkin turvallisin mielin kertoa Sallalle, että kaikkia itsenäisen toiminnan tuloksena syntyneitä omaperäisiä teoksia niiden materiaalista tai taiteellisesta tasosta riippumatta suojaa tekijänoikeuslaki, joka antaa tekijälle yksinoikeuden teokseensa. Tekijänoikeus suojaa teosta tekijän eliniän ja vielä kuolemankin jälkeen 70 vuoden ajan (TekijäL 1 §). Tämä suoja tuo tekijälle taloudellisen ja moraalisen oikeuden teoksen valmistamiseen, julkistamiseen tai julkaisemiseen sekä välittämiseen (esittäminen, levittäminen, näyttäminen). Tekijänoikeuden suojaamaa teosta saa lainata ainoastaan hyvän tavan mukaisesti tekijän suostumuksella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tekijänoikeuslain suojaamasta julkistetusta teoksesta voi korvauksetta valmistaa kopioita ainoastaan muutaman kappaleen ja yksityiseen käyttöön. Taloudellinen suoja koskee myös teoksen välittämistä, esittämistä, levittämistä ja näyttämistä eli se, joka tekijänoikeutta rikkoo, joutuu maksamaan hyvityksen ja tapauksesta riippuen saattaa joutua vielä vahingonkorvaukseenkin. Em. seikat huomioiden Salla voisi siis mielestäni harjoittaa luovuuttaan suhteellisen turvallisin mielin.
lauantai 18. syyskuuta 2010
Sanoja Sallalle
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Onnistuit hyvin tiivistämään oleellisimmat asiat! Hyvitys ja korvausvelvollisuus tekijänoikeuden loukkauksesta menee juuri noin kuten sanoit.
VastaaPoistaVoisin todeta vielä anekdootin kirjoittamaasi "Kuitenkin, oli kyse mistä taiteen muodosta tahansa, voi olettaa, että tämän taiteenharrastuksen tuloksena syntyy tuotoksia, joita voi kutsua teoksiksi.". Katariina Sorvari toteaa tuoreessa kirjassaan "Opetustoimen tekijänoikeudet", että "Modernin taiteen ilmenemismuodot voivat olla teoskäsitteen kannalta ongelmallisia". Haastankin sinut käymään Kiasmassa (vaikka kuukauden ensimmäinen keskiviikko, jolloin sinne on vapaa pääsy klo 17 jälkeen) pohtimassa millä tavalla siellä olevat näyttelykappaleet ovat "itsenäisiä ja omapäräisiä". Se on aina helpointa määrittää sellaisesta taiteesta, joka on perinteisessä muodossa.
Terveisin
Joni Hatanmaa, IPR University Center
Niin mielelläni kuin tuon Kiasma-haasteen ottaisinkin vastaan, ei minulla ajanpuutteen vuoksi siihen ole tällä hetkellä mahdollisuuksia.
VastaaPoistaVaikka siitä onkin jokunen hetki vierähtänyt, kun viimeksi kävin kyseisessä modernin taiteen mekassa, voin ehkä aiempien käyntieni perusteella aavistella teoskäsitteen ongelmien luonnetta. Omaperäisyyden käsite ei välttämättä toteudu esimerkiksi taideteoksen virkaa toimittavassa WC-pöntössä, eikä moderniin taiteeseen usein liittyvä intertekstuaalisuuskaan ole välttämättä teoksen omintakeisuutta korostava piirre.
Ehkä olisi siis syytä sorvailla uuteen uskoon teoksen määritelmiä . . .